Višedimenzionalna priča o Nikoli Tesli

Višedimenzionalna priča o Nikoli Tesli

Pisati o blistavom i genijalnom Nikoli Tesli nije nimalo jednostavno. Njegovo grandiozno delo na raznim poljima ljudskog stvaralaštva: od tehnike, elektrotehnike – do medicine i filozofije, kao i bogat i stvaralački život koji se protezao „od agonije neuspeha do blaženstva uspeha“ (kako je sam rekao), trebalo bi predstaviti mladim generacijama na adekvatan način. Maja Cvetković Sotirov i ilustrator Vladimir Mančić su to uspeli na najbolji način u delu „Čarobni jedrenjak – Priča o Nikoli Tesli“ (Luka buks, 2021).

Više hiljada knjiga napisano je o životu i delu Nikole Tesle: nije mali broj onih koje se odnose na njegovo detinjstvo i koje su posvećene mlađim generacijama. Dve su ostavile poseban trag, to su knjiga Duška Radovića „Nikola Tesla – Priča o detinjstvu“ (Beograd, 1980) sa ilustracijama Duška Petričića i „Electrical Wizard – How Nikola Tesla Lit Up the World“ od Elizabeth Rusch koju je ilustrovao Oliver Dominguez.

Knjiga Maje Cvetković Sotirov je posve originalna iz više razloga. Po prvi put se genije predstavlja na veoma zanimljiv način: istovremeno se otvaraju mnoge savremene teme o životu i nižu se istorijske činjenice iz Tesline biografije. To jednostavno znači da će čitalac postaviti nova pitanja, kako samom sebi tako i drugima u potrazi za večitom tajnom stvaralaštva Nikole Tesle koji nam je podario toliko blagodeti (a u kojima svakodnevno uživamo).

Posebnu vrednost delu Maje Cvetković Sotirov daje bogatstvo jezika. Trebalo je na majstorski način spojiti sve reči, termine i pojmove: od onih vezanih za jedrenjak do štekera i holograma, a da svima budu razumljive. Podsetimo, bilo je potrebno stvoriti oko sto novih pojmova da bi se svetu predstavili pronalasci Nikole Tesle. Živimo u vremenu IT-tehnologija i svedoci smo svakodnevnog stvaranja novih reči i termina.

Zato predlažem da zaplovimo „Čarobnim jedrenjakom“ u beskrajno bajkovito carstvo Nikole Tesle (u kojem se živi već duže od jednog veka).