U svetu čarobne avanture

  • od

Милица Миленковић

У СВЕТУ ЧАРОБНЕ АВАНТУРЕ

(Маја Цветковић Сотиров: Француска авантура,
илустровао Владимир Манчић, Luka Books, 2020, друго издање)

„Кад дете види бајку, почиње да је живи“, ово је мото ауторке Маје Ц. С. којим отвара Француску авантуру уводећи у један необичан свет мале и велике читаоце, позивајући нас да се „сместимо у удобну фотељу, вежемо појас за чаробно путовање и кренемо у авантуру са радозналим дечаком, Куцом, вилама, научницима и ратницима!“ Неважно колико годинама имамо, да ли смо нечије баке и деке, маме и тате, старија браћа и сестре, важно је да заједно са децом отворимо ову књигу и отиснемо се дуж стрме улице Ру де Гра, нагиздане лепим, старим зградама, у чијим су плочницима утиснути чаробни медаљони који, како ће дечак Лука то лепо објаснити, можда испод себе крију закопано благо или неки огроман тунел!
И док су ти медаљони у свету одраслих само портрети значајних личности француске историје и науке, за дечака Луку они јесу чаробни тунели којима се може отиснути у свет незаборавне авантуре какву није ни могао да наслути дошавши са родитељима у Француску.
Књига која је пред нама одличан је пример начина на који у савременом свету треба приповедати деци користећи реалан простор за буђење радозналог духа, смисла за истраживање, учење и нова искуства кроз емоцију сазревања. Сиже ове чаробне авантуре може се описати на једноставан начин: необична дружина (дечак, вила и куца) покушавају да спасу свет, јер је украдена машина за рачунање коју је изумео Блез Паскал. Насупрот добру стоји зло: зли научник и његова помоћница који желе да Паскалина постане времеплов. А цела прича збива се у просторима науке и историје „стварног света“: Ру де Гра, Музеј Лекок, Парк Лекок, Паскалова кућа и Герговија. Ту су и јунаци из стварности: Лука, Куца, Паскал, Верцингеторикс… Посебно се издвајају „машине“ као исти мотив који постоји и у стварном и у измишљеном свету: Паскалина, Шклопоција и Времеплов – реализоване идеје научника, најбољи примери да велика дела долазе из света маште!
Француска авантура је савремена бајка која афирмише науку и уметност, књигу и читање, верујући у моћ деце да својом маштом мењају свет, у моћ васпитања за будућност сваког човека: „Када детињство одрасте, васпитање се претвара у животни пут.“ (Маја Ц. С.)
У времену када је пред савременим родитељима тежак задатак правог васпитања, када су пред њима недоумице којим путем треба усмерити дете и како га најбоље научити животу између реалности и дигиталног света, друштвених мрежа и већег интересовања за видео игрице, а не игре у друштву друге деце, књиге које пише Маја Ц. С. представљају један од најбољих начина да се криза социјализације и васпитања деце преброди на најбољи могући начин. Међу насловима којима Luka Books позива мале и велике читаоце у необичне авантуре налази се и Француска авантура као једна могућа читалачка игра у којој једнако учествују и одрасли и деца. Одрасли подучавајући и водећи гласом, а деца оживљавајући маштом светове науке и књиге. Ауторка поручује читаоцима да не забораве на списак литературе на крају књиге, јер их „смернице, путокази и велико знање чекају на истраживачком путу“. За Мају Цветковић Сотиров тајне овог света налазе се у књигама, у библиотекама и на сајтовима… Она је успела да их вешто уобличи у још један незаобилазан извор сазнања – књигу која заслужује место у нашим рукама, увек када пожелимо да се сместимо у удобну фотељу и вежемо појас за чаробно путовање.

Ostavite odgovor