HIBRIDNA I POUČNA PROZA

  • od

Dr Milutin Đuričković

„Postoje samo dva načina da živiš.

Da živiš kao da ništa nije čudo

ili da živiš kao da je sve čudo.“

Albert Ajnštajn

Nastavljajući prepoznatljivu poetiku interpoliranja stvarnosti (u ovom slučaju nauke i dokumentarnih činjenica) i fikcije (bajkovita proza), Maja Cvetković Sotirov nudi novu i inventivnu priču o Nikoli Tesli, ali kroz jednu drugačiju prizmu od one očekivane i već viđene. Sukob dobra i zla je ponovo u etičkom razmatranju, a kao glavni protagonista opet se javlja dečak Luka, ovoga puta sa sestrom Lanom.

I ovo izdanje obogaćeno je izvanrednim ilustracijama u boji Vladimira Mančića, čiji prilozi predstavljaju pun pogodak i znatno doprinose ukupnom umetničkom doživljaju. Naravno, ne treba izostaviti ni metodički značaj, odnosno (ne)naglašenu mogućnost koja male čitaoce navodi na dalji istraživački rad u smislu obogaćivanja saznanja o životu i delu Nikole Tesle i njegovih naučnih dostignuća.

Kao inventivan i vrlo neobičan lik javlja se Viloid, za koga možemo reći da je potpuno nov karakter u našoj književnosti za decu i mlade, jer je oličenje takozvanog robota-vilana. Dakle, opet je reč o sintezi naučnog (modernog) i drevnog (folklornog), što u velikoj meri odlikuje skoro svaku knjigu Maje Cvetković Sotirov do sada.

Istovremeno, može se govoriti i o drugoj mogućnosti koja se tiče kreativnog i multidisciplinarnog spajanja časova srpskog jezika i književnosti sa časovima fizike (Teslino stvaralaštvo), istorije (svetski sajmovi, industrijska revolucija, brod Kristifora Kolumba „Santa Marija“) i sl. Dakle, knjiga pruža višestruki dijapazon pristupa, čitanja i proučavanja, što mališane svakako neće ostaviti ravnodušnim i nezainteresovanim. Dodatnu vrednost čine uvodne napomene, u kojoj autorka daje genezu nastanka knjige, kao i „Istorijski putokaz za lakši hod kroz knjigu“, odnosno Teslin životopis, odabrana literatura i čitav niz vrlo korisnih fusnota. Nimalo slučajno, na kraju se nalazi jedna od osnovnih poruka i poenti ove knjige, a ona je sadržana u autorkinom obraćanju čitaocima:

„Teslin život i rad je poput svemira. Nastavite da istražujete, pitate, čitate… I ne zaboravite: Kada detinjstvo odraste, vaspitanje se pretvara u životni put!“

Slojevita, uzbudljiva i žanrovski hibridna knjiga o Tesli još jednom pokazuje da njena autorka vešto vlada vremensko-prostornim koordinatama i bajkovitom strukturom, čiji su predstavnici (odrasli, deca, robot-vilan, vila-mašina, naučnici i drugi) prikazani u skladu sa svojim hronotopskim i kulturološkim određenjem, etičkim karakteristikama i svekolikim pogledima na život i svet. Lik Nikole Tesle predstavljen je, takoreći, iz drugog plana, veoma mudro i psihološki nijansirano, sa brojnim pojedinostima i detaljima vezanim za njegov život i rad, naučne izume i celokupno stvaralaštvo. Čini se, takođe, da ova priča o Nikoli Tesli i te kako potvrđuje misao čuvenog španskog reditelja i filmskog stvaraoca Luisa Bunjuela, koji je rekao da je „misterija osnovni element svake umetnosti“.

Podjednako poučna, zanimljiva i u literarno-dokumentarnom smislu intrigantna, knjiga o Nikoli Tesli predstavlja višestruko koristan i značajan izdavački poduhvat, kojim Maja Cvetković Sotirov najavljuje i još jednom potvrđuje svoje ozbiljno prisustvo i ulogu u savremenoj književnosti za decu i mlade.

Ostavite odgovor